Varna
19°
ясно небе
Влажност: 72%
Вятър: 4m/s SE
Посланикът на Литва инициира поставяне на паметна плоча на д-р Басанович
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

8A5EE81F-27BF-4C77-A151-E6267C930085

Паметният знак трябва да бъде на сградата на ул. „Кръстьо Мирски“ №3, където някога е живял видният учен

Посланикът на Литва за България и Румъния – Н. Пр. Арвидас Почиус, се срещна днес с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите дипломатът поиска съдействие за поставяне на паметна плоча на д-р Йонас Басанович – една изключителна личност в историята на Литва. Инициативата за поставянето е подкрепена и от Министерство на външните работа на Република България. “Поставянето на плочата ще е показателно за работещите взаимоотношения между двете страни. Д-р Басанович е важна личност и за България ,и за Литва”, заяви посланикът.

Паметният знак трябва да бъде на сградата на ул. „Кръстьо Мирски“ №3, където някога е живял видният учен. У нас той е известен като активен обществен деец, член на Варненския градски съвет и на Българската академия на науките. В морската столица той е завеждал отделение по вътрешни болести и е имал авторитет на един от най-добрите лекари в града. Тук той публикува и редица научни трудове в областта на археологията, етнографията и антропологията.
Кметът Иван Портних пое ангажимент за съдействие на инициативата. Откриването на паметната плоча е планирано за февруари догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *