Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Безплатни прегледи за глаукома във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

лекар, болница

Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи

Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома ще се проведат във Варна и Добрич през м. ноември. Те са част от кампанията на Пациентска организация „Глаукома” и Институт за здравно образование за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Прегледите се провеждат от специалисти-офталмолози и включват и измерване на вътреочното налягане.

Във Варна прегледите ще се провеждат при д-р Адриана Микинска, в МЦ „Младост”, Задължително записване на час на тел. 0878262016.

В Добрич – д-р Радосвет Ковачев, кабинетът му се намира на ет. 2 в Стоматологията. Задължително записване на час на тел. 0876506146.

Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно болни в рода.

Глаукомата е сред водещите причини за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение”, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.

Към 1.09.2017 г. по данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са жени. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО между 2 и 4% от населението на света страда от глаукома.

Диспансеризираните болни с глаукома в Област Варна са 5448 души (1,08% от населението), а в Област Добрич – 1241 (по-малко от 1%). И в двата региона откриваемостта на заболяването е много ниска – поне още толкова хора не знаят, че страдат от глаукома.

Рисковите фактори за развитие на глаукома са: Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *