Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
ТУ – Варна с 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала от CompMath 2017
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

В VІ Национална студентска олимпиада по компютърна математика участваха 95 студенти от 13 български университета


Технически университет – Варна беше домакин на VІ Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“ – CompMath 2017. На университета беше оказана честта на домакинството, заради отличното представяне на варненските студенти на миналогодишното състезание във Велико Търново. Шестото издание премина под знака на две годишнини: 55 години от основаването на ТУ-Варна и 70-та годишнина на Института по математика и информатика при БАН.

compmat_01

Бъдещите инженери от ТУ-Варна се състезаваха в група Б – студенти от професионално направление природни и технически науки, където бяха присъдени общо 19 медала – 4 златни, 7 сребърни и 8 бронзови. Седем от тях спечелиха студентите на ТУ–Варна: златен за инж. Красимир Димитров, магистър „Софтуерно инженерство“ и инж. Максимилиан Маринов, магистър „Електроника“ (специализация Медицинска Електроника)“, сребърен – Христо Фотакиев, 1 курс от спец. СИТ, и 4 бронзови медала – по един за Борис Хараламбиев, Жени Минчева, Александър Георгиев и Цветелин Димитров – всичките второкурсници от спец. „Софтуерни и интернет технологии“.

Фирма „Регистър.БГ“ ООД с управител инж. Драгомир Славов присъди по една специална парична награда на първенците в двете състезателни групи. В група Б премията получи състезателят от ТУ–Варна Красимир Димитров.

В CompMath 2017 участваха 95 студенти от 13 български университета. Състезанието е индивидулно и по регламент се състои в решаване на 30 задачи за 4 астрономически часа с помощта на система за компютърна математика. „Целта на състезанието е да се предизвикат и насърчат талантливи студенти по математика, създавайки взаимовръзки между тях и ръководителите на екипи, както и споделяне и обмяна на информация между участващите университети.“ – така формулира философията и значението на състезанието проф. дмн Стоян Капралов, председател на Националния комитет на CompMath 2017 в своето обръщение в официалната страница на събитието. Извън регламента тази година участваха, наравно със студентите, и 22 ученици от профилирани гимназии.

Организационният комитет на VІ Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“ изказва специална благодарност на ръководството на ТУ-Варна и на студентите Красимир Димитров, Максимилиан Маринов, Александър Георгиев, Марин Сивов, Доника Илиева и Веселин Сардовски за помощта по организацията и провеждането на престижното състезание, както и всички благородни спонсори, които осигуриха наградите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *