Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Осъдиха мъж и жена за ползване на фалшиви шофьорски книжки
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Районен съд

Документите били по гръцки образец

Районният съд във Варна осъди младеж от Провадия и жена от Суворово за съзнателно ползване на фалшиви шофьорски книжки по гръцки образец.

26-годишният младеж бил спрян за проверка вечерта на 7 октомври миналата година с управлявания от него лек автомобил „Опел“ в село Гроздьово. При оглед на предоставеното от водача свидетелство за управление на МПС по гръцки образец, полицейският екип се усъмнил в истинността на документа и попитал водача как се е снабдил с него. Младежът заявил, че е държал шофьорски изпит в Гърция на турски език, което допълнително затвърдило съмненията на служителите на реда. Впоследствие, чрез справка в информационните масиви по линия на международното сътрудничество се установява, че нито ползваният от подсъдимия документ е автентичен, нито той самият е правоспособен водач.

Пред съда 26-годишния младеж призна, че съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Той е с чисто съдебно минало до момента. По силата на постигнато споразумение съдът му наложи наказание от 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Също за съзнателно ползване на неистински официален документ – шофьорска книжка, на 32-годишна жена от Суворово беше наложено наказание „пробация“. На 4 май тази година пред полицейски служители – автоконтрольори, тя се ползвала от свидетелство за управление на МПС, на което бил придаден вид, че е издадено от компетентните органи на Република Гърция. От подсъдимата за самото съставяне на неистинския документ не може да бъде търсена наказателна отговорност. Тя следва в продължение на 8 месеца да изпълнява задължителните пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители.

Постигнатите и одобрени от съда споразумения са окончателни и влизат в сила веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *