• Варна
  12°
  тъмни облаци
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WSW
  Един на всеки четирима европейци не работи и не търси работа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  чиновници, работа

  В страни като България, Гърция, Унгария и Италия тези хора живеят сами и рискът от бедност и социално изключване е завишен

  Един на всеки четирима европейци в трудоспособна възраст не работи и не търси работа, показва анализ на Eurofound, посветен на заетостта в ЕС. Европейската агенция отбелязва спад на безработицата в много страни от общността, но и отчита също, че част от трудовата сила остава икономически неактивна, посочва Investor.bg

  В страни като България, Гърция, Унгария и Италия тези хора живеят сами и рискът от бедност и социално изключване е завишен.

  През последните години европейците в тази категория намаляват непрекъснато – през 2002 година например 31,4% от гражданите на общността нито работеха, нито търсеха работа, показват още данните от анализа. Сега ЕС дори е под нивата отпреди кризата през 2007 година, когато 29,7% от хората в трудоспособна възраст бяха извън трудовия пазар.

  От европейската агенция посочват, че повечето мерки на националните правителства в момента са насочени към намаляване на безработицата. Препоръката е да се обърне внимание и на хората, които са икономически неактивни, защото те изпитват много по-сериозни проблеми да излязат или да се завърнат на трудовия пазар.

  В същото време икономически неактивните хора представляват един потенциал за европейските икономики. Проучване показва, че голяма част от тях всъщност биха искали да работят – при гъвкаво работно време. Това е особено видимо при студенти и хора, които извършват надомна работа.

  За хората, които нито работят, нито търсят работа, са характерни повече от една бариера за влизане или завръщане на трудовия пазар – ниска степен на образование, семейни задължения – отглеждане на деца и възрастни роднини и т.н. Затова и препоръката на агенцията е държавите да се фокусират върху специфичните нужди на хората.

  В доклада е отчетено, че много страни, сред които и България, имат програми за привличане на неактивното население на пазара на труда. У нас работата на институциите е насочена предимно към уязвими групи, като например младежите и ромското население.

  Проучванията показват, че материалните и финансовите предимства играят важна роля при привличането на икономически неактивните хора на пазара на труда – за 33% това е водещ фактор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg