Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Честваме 105 г. от първата българска морска победа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Дръзки

На днешния 8 ноември се навършват 105 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” над турския крайцер „Хамидие” през Балканската война.

По случай годишнината от първата българска морска победа командването на Военноморските сили и ръководството на Военноморския музей организират провеждането на военен ритуал по полагане на венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.

Битката при Варна, позната и като Атаката на Дръзки, е битка от Балканската война, станала на 8 ноември 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя. На 7 ноември, след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби, капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход.

На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 метра атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете ни и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *