Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Забраниха плащанията в брой над 5000 лева
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

пари

Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност

Прагът за ограничаване на плащанията в брой се намалява от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, съобщава offnews.bg. Текстът е записан в преходните и заключителни разпоредби.

Според вносителите предложеният праг е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

В същото време редица специалисти са на мнение, че подобна мярка няма да извади укрити обороти, а че е в изгода основно на банките, които ще получат възможност да събират допълнителни такси.

Според друг от новите текстове в ЗДДС данъчно задължените лица ще трябва да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която въз основа на обема и характера на извършваната дейност, могат да направят обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 000 лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец.

Според вносителите от Министерски съвет това предложение цели да противодейства на лицата, които избягват регистрация по ЗДДС при извършване на облагаема дейност за определен период от годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *