• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 5m/s WSW
  Почти всеки пети работещ българин е бил зает в селското стопанство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  7E460497-47FE-4461-ACFF-EC79B7538B4F

  По този показател страната ни се нарежда на втора позиция след Румъния

  Почти всеки пети работещ българин /или около 20 процента от активните българи на възраст 15-64 г./, е бил зает с някакъв вид дейност в селското стопанство. Това показват данни на Евростат за дела на земеделските производители и фермери в ЕС спрямо общата заетост в Евросъюза през миналата година.

  По този показател страната ни се нарежда на втора позиция след Румъния /над 26 процента от работещите румънци са били заети със селско стопанство/, при среден показател за ЕС около 5 на сто, предава БТА.

  Най-малко с фермерство и земеделски труд се занимават жителите на Великобритания и Люксембург – около 1 процент от общата заетост на населението.

  По данни на НСИ общият брой на работната сила у нас през миналата година е варирал около 3,3 милиона души, което статистически показва, че близо 600 хиляди българи по някакъв начин са били ангажирани с фермерство или друг вид земеделска работа.

  От тези близо 600 хиляди души, работещи някакъв вид селскостопанска дейност – около 35 процента са били на възраст 15-39 г., около 60 процента са били на възраст 40-64 г. и едва 5 процента са били над 65 години, показват данните на Евростат.

  Според същия анализ – 43 процента от работещите селскостопанска работа у нас са били с начално или основно образование, 50 процента – със средно образование и едва 7 процента – с висше образование.

  Според анализа на Евростат – около 43 процента от заетите у нас в селското стопанство са работили на пълна трудова заетост някакъв вид самостоятелна дейност, други 34 процента са работили в семейни фирми, а останалите 23 процента са били наемани на непълно работно време.

  Около 20 млн. души са работили в селското стопанство в ЕС-28 през 2016 г., което представлява около 4,4 процента от общата трудова заетост в Евросъюза.

  Повече от три четвърти – 73 на сто от селскостопанската работна сила в ЕС е била съсредоточена в седем страни: Румъния, Полша, Италия, Франция, Испания, България и Германия.

  Най-висока трудова заетост в селското стопанство е регистрирана в Румъния – 26 на сто, България – близо 20 на сто, Гърция и Полша – по 11 на сто.

  Най-ниски дялове заетост в селското стопанство – под 2 процента – са регистрирани в Германия /1,4 на сто/, Швеция /1,3 на сто/, Белгия /1,2 на сто/, Великобритания – 1 процент и Люксембург – 0.8 процента.

  Най-висок процент млади хора под 40-годишна възраст в селскостопанската работна сила са регистрирани в Люксембург – 50 процента и Дания – 45 процента.

  Най-висок процент хора на възраст 65 години и повече са били селскостопански работници в шест държави-членки, като най-висок дял е регистриран в Португалия – 42 процента и Ирландия – 22 процента.

  Около 40 процента от хората, работещи в селското стопанство в ЕС са били с ниско образование. Поне средно образование са имали около 50 на сто от работещите селскостопанска работа в ЕС. Само 10 на сто от работещите в селското стопанство жители на ЕС са имали висше образование, отчита европейската статистика.

  Според анализа на Евростат е много трудно да се намери инструмент, който да предоставя добра информация за доходите на земеделските стопани. Според EU-SILC през 2016 г. средният еквивалентен нетен доход в ЕС-28 е бил около 15 000 евро на човек за селските райони /при 17 000 евро за градските райони/.

  За страната ни този показател е бил 2 500 евро или близо шест пъти по-малък. Най-нисък е този среден нетен показател в Румъния – 1 676 евро или около 9 пъти по-нисък от средноевропейския.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg