Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Албум „Шанс за нови и стари спомени“ в помощ на паметта
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Помагалото е предназначено за рехабилитация на възрастни с  начални когнитивни нарушения

Нарушенията на паметта, повлияващи ежедневната активност на хората са все по-значим медико-социален проблем във връзка с повишената продължителност на живот. През 2017 г. Центърът за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда (ЦСРИГЕН) при Сдружение „Младежки алианс – Варна“ създаде помагало-албум „Шанс за нови и стари спомени“ в рамките на проект към Община Варна. Помагалото е предназначено за когнитивна рехабилитация на възрастни с паметови проблеми. Помагалото е съставено от биографична част в снимки и текст, представляващи ретроспекция на значими минали събития и структурирани по начин да отразяват основни моменти на жизнения път. Предложени са идеи за упражнения за стимулиране на паметта.

snimka_shans (1)

Екипът на ЦСРИГЕН съдейства на 20 лица с нарушения на паметта (включително начална деменция) за изготвянето на индивидуалните албуми и запозна тях и близките им с начина на приложение, упражнения и препоръки за ментално здраве. Постигнатите резултати бяха представени на кръгла маса на 20.10.2017г пред специалисти, работещи с хора с увреждания, които горещо подкрепиха инициативата. Според участниците методиката „Шанс за нови и стари спомени“ предоставя възможност на възрастни с начални когнитивни нарушения за съхраняване в по-дълги срокове на информация за минали и настоящи събития, приучава към ежедневни упражнения за стимулиране на мозъчната активност.

Сдружение „Mладежки алианс – Варна” е неправителствена организация, която управлява социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда, финансирана от Община Варна. Центърът се намира на ул. „Тодор Димов“ 30, гр. Варна и предлага възстановителни индивидуални и групови терапии, предназначени да подобрят състоянието на хората с афазия. https://www.facebook.com/helpgovor.

Въз основа на натрупания опит през изминалите 9 години от функционирането на Центъра екипът създаде пособията за рехабилитация – „Моят комуникационен албум“, серии карти „И аз съм полезен“, сборник „Да поговорим и четем“, помощни карти „Логически връзки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *