Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Парламентът удължи срока за пререгистрация на таксиметровите шофьори
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A5879900-6933-4586-92DC-50293F6102A8

С измененията в Закона за автомобилните превози се облекчават 70 000 водачи с издадени вече удостоверения

Удостоверенията на водачите на леки таксиметрови автомобили запазват действието си до 30 юни 2018 г., реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за автомобилните превози, пише Дарик. Предишните разпоредби предвиждаха удостоверенията да са валидни само до края на тази година.

Парламентът даде възможност за удължаване с още пет години на срока на валидност на удостоверенията на таксиметровите шофьори без полагане на изпит. Условието е водачите да отговарят на изискванията и да подадат заявление за преиздаване в 14-дневен срок преди изтичане на валидността на удостоверенията им.

С измененията в закона се облекчават 70 000 водачи с издадени вече удостоверения, така че те да не се длъжни да представят всички документи, които се изискват при първоначално издаване на удостоверението, включително и да се явяват отново на изпит.

Георги Свиленски от “БСП за България” отбеляза, че преди две години с промени в закона управляващите са искали да дисциплинират бранша, но едно по едно предложенията отпадат.

Защо “Автомобилна администрация” не си мръдна пръстчето да накара таксиметровите шофьори да се пререгистрират, попита той и си отговори – защото по време на предизборната кампания от ГЕРБ им обещали да удължат срока, за да гласуват за тях. Така избори няма да могат да се печелят повече, коментира Свиленски.

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че няма как един изпит да се държи два пъти и затова е нужна промяна в закона. Тези 70 000 таксита няма как в рамките на 2-3 месеца, дори половин година да се пререгистрират, може би щяха да се случат пререгистрациите, ако служебният кабинет работеше по тази тема, коментира той. Работата на служебния кабинет е да прави избори, репликира го Свиленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *