Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
С военен ритуал, изложба и възстановка почитаме Битката при Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Възстановка

Входът за Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ е свободен

На 10 и 11 ноември с вход свободен Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ ще отбележи 573-тата годишнина от битката при Варна.

Честванията ще започнат на 10 ноември (петък) от 10.30 часа с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред мавзолея на „Владислав Варненчик“ и поднасяне на венци и цветя на паметника на Янош Хуняди.

От 11.30 часа ще бъде открита изложбата „Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело“ в сградата на музея, с която гостува РИМ – Добрич. Посетителите ще могат да видят типични за XV век оръжия като гросмесери (дълги ножове), боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда. Изложбата ще остане експонирана в музея до 7 декември.

На 11 ноември (събота) от 14.00 часа музейният екип и Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер. В съботния следобед гостите на музея ще могат да разгледат облекла и въоръжение от епохата на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да участват в средновековни състезателни игри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *