Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
186 деца с наднормено тегло са обхванати от общинската програма „Аз успявам“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

BC2302F4-2555-43E2-86BB-4ACEF81DA00B

Тя е предназначена за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания

186 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са обхванати досега от оздравителната програма „Аз успявам“. Тя е предназначена за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.
Дейностите са стартирали в средата на юни, а изпълнението се осъществява от Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1“ на ул.”Селиолу” №39А. Ученици, при които е установено наднормено тегло или затлъстяване от медицинските специалисти в училищата, се насочват за специализираните прегледи и занимания по лечебна физкултура. От обхванатите 186 деца – 99 са момчета, а 87 – момичетата, а разпределени по степен на затлъстяване са: І степен – 11, ІІ степен- 45, ІІІ степен – 59, ІV-та степен – 41 и V-та степен – 30.
На всички участници в програмата е направено изследване с апарат „Танита”, който показва актуално тегло, процент мастна тъкан, вода, дневна нужда от калории. Направени са биохимични изследвания на кръвна захар, холестерол и триглицериди. На деца с отклонения от показателите е назначен консулт с ендокринолог.

След проведен 15 дневен курс с оздравителна гимнастика, са извършени контролни измервания на всички участници. Само 13 от тях са с незначителна промяна в теглото, при всички останали промяната в е значителна, сочат резултатите от Центъра за спортна медицина.
Затлъстяването е проблем за цял живот и неговото решаване започва от най-ранна детска възраст. Балансираното хранене и физическата активност са необходимо условие за осигуряване на оптимален растеж и развитие на децата и юношите, посочват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *