• Varna
  8°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s ENE
  Община Варна подпомага с 90 000 лева пострадалите от наводненията в Бургаско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Близо 5000 лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на пътя Варна – Добрич

  Община Варна ще подпомогне с 90 000 лева пострадалите от наводнението райони в Бургаско. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ единодушно приеха предложението на кмета Иван Портних 80 000 лева от местната хазна да бъдат предоставени на Община Бургас и 10 000 лева – на Община Камено. Двете общини сериозно пострадаха от проливните дъждове в края на октомври.

  От бюджета ще бъдат отпуснати и до 4 981 лв. с ДДС за ремонтни дейности на пътя Варна – Добрич. Средствата са заделени за полагане на хоризонтална маркировка на пътната отсечка, попадаща в границите на града.

  На днешното заседание, което се състоя в Икономически университет – Варна, беше определен също дивидентът за 2017 г. (дължим от печалбите за 2016 г.) на търговските и акционерните дружества със 100% общинско участие в капитала. Положителен финансов резултат за миналата година отчитат „Пазари“ – 527 хил. лева, „Дворец на културата и спорта“ – 179 хил. лева, и „Обреди“ – 117 хил. лева. Всяко едно от дружествата трябва да отчисли от печалбата си 76.8% за дивидент, с което в местната хазна ще влязат около 600 хил. лева. От внасяне на дивидент бяха освободени общинските лечебни заведения.

  Съветниците дадоха съгласието си за осигуряване на заемообразно финансиране от бюджета на Община Варна за 2017 г. за покриване на допустими разходи по европроект. Средствата в размер до 96 000 лева са по проект за подобряване качеството на въздуха във Варна, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

  Бюджетната комисия даде също зелена светлина за сформиране на самостоятелни и слети паралелки с брой ученици под норматива в общински училища за учебната 2017/2018 г. След одобрение от съветниците Община Варна ще подпомогне и Спортното училище „Георги Бенковски“, като поеме разходите му за наем на зала за спортна гимнастика в размер на 46 656 лева. годишно. Членовете на комисията дадоха също своя вот за участието на Варна като партньор в проект City Changer Cargo Bike по програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *