Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Дни на канадското кино започват във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A2C97304-7666-4898-8654-38CDBE23973A

Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава

Филми с отличия и номинации от Кан, Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen” предлагат на българската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни. Четири от включените заглавия могат да бъдат видени и във Фестивалния и конгресен център във Варна – в рамките на Рождественския салон на изкуствата и на Младежката фестивална киноакадемия. Прожекциите са предвидени за 9-и и 10-и декември и са със свободен вход.

Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017-а. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.

Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.

Панорамата се организира от Фондация „Арт офис“ и Фестивалния и конгресен център, с подкрепата на Община Варна, Държавния културен институт при Министъра на външните работи, Националния филмов център, Канадското посолство, Филмовия институт и Националния филмов борд на Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *