Varna
15°
разкъсана облачност
Влажност: 38%
Вятър: 7m/s N
Коледна кръводарителска акция Вампириада 2017 във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg / Архив
Снимка: © Varnautre.bg / Архив

Мястото е познатият РЦТХ – Варна на бул. “Цар Освободител” 100 на 17 декември от 10 ч.

И тази година преди Коледа ще се съберем отново за традиционната ни кръводарителска акция. Както и в предишните ни иницативи, очаквайте срещи с добри приятели, много смях и разбира се “бонбоните на Вальо”.

Тъй като отдавна не сме провеждали тренировка след закриване на сезона, възнамеряваме да съчетаем благотворителността с малко спорт. По време на даряването ще проведем вампириада (споко, няма да има истински вампири, по светло ще сме) в следните дисциплини:

– най-много дарена кръв (всичко по-малко от 3 литра е доста несериозна заявка, ако трябва да сме честни);
– най-дълго даряване (миналата година набелязахме няколко скръндзи, които пускаха по капка на час);
– най-бързо даряване (това е най-оспорваната дисциплина, миналата година он кат’ го захапа за врата и почна да смуче, въъ, заприлича на мумията на Тутанкамон… шегичка, вампирите не съществуват, ве)

Мястото е познатият РЦТХ – Варна на бул. “Цар Освободител” 100 на 17 декември от 10 ч.

Предварително изледване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Съгласно нормативната уредба в Република България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.

Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при излично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *