Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Близо 23 000 ученици във Варненска област са участвали в проекта “Твоят час”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Изпити, ученици

Най-много кръжоци се организират в сферата на изкуството и културата

115 общински и държавни училища от област Варна са участвали в проекта „Твоят час“ за учебната 2016/2017 г., сочат данни на Областния информационен център – Варна.

Проектът е обхванал 22 820 ученици, които са се включили в групи по интереси и групи за преодоляване на обучителни трудности. Броят на групите по интереси е 1068 и там са обхванати 16 235 ученика. 6475 ученика пък са разпределени в 785 групи за преодоляване на трудности в обучението.

В процентно изражение това означава, че 16% от общия брой ученици, участващи в програмата, са обхванати в извънкласни дейности за преодоляване на обучителни затруднения, а 39% – в извънкласни дейности по интереси – в област Варна.

„Групите аз преодоляване на обучителни трудности са нови и не съществуваха в стария програмен период. Те са сформирани по препоръки на учителите“, коментира Виктория Николова – Маринова, управител на ОИЦ – Варна.

Статистиката по теми сочи, че най-много кръжоци се организират в сферата на изкуството и културата – 47%. Следват ги тези с тематичен предмет техника и технологии (18.3%) и здравно образование и здравословен начин на живот – 10.4%. съобщиха от Областния информационен център – Варна.

Проектът „Твоят час“ се изпълнява от Министерството на образованието и науката. Основните му цели са преодоляване на образователните дефицити, повишаване на успеха и засилване на мотивацията на децата и младежите да участват в различни форми на извънкласни обучения, което би им помогнало да развият специфични способности и умения.

В проекта, чийто бюджет на национално ниво е 140 млн. лв., участват 317 000 ученици от 1 до 12 клас. Всяко училище разработва собствени критерии и методи за насърчаване на възпитаниците си, които са съобразени с индивидуалните им потребности и желания.

Като част от проекта беше изградена и електронната платформа http://tvoiatchas.mon.bg/, където учителите могат да намерят идеи за различни извънкласни дейности. По време на обиколката за представянето на книгата „Заедно а Европа“, експертите от ОИЦ – Варна имаха възможност да разговарят с много учители за платформата. Те я определиха като достъпна и лесна да управление. Като дефицит обаче беше посочена бавната връзка между училищата и Министерството на образованието, което е изпълнител на проекта. Друга препоръка, отправени от преподавателите беше да се разшири броя на видовете кръжоци, които могат да се включат в проекта. Те също така смятат, че на платформата трябва да има възможност да се качват материали за изявите от кръжоците и да се създаде база данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *