Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В ход е създаването на “Индустриално-технологичен парк Варна”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

20BBB6ED-F274-41ED-842D-AF9BBFBBFAF0

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката

В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна“, като общината и Национална компания „Индустриални зони“ ще учредят смесено дружество за реализацията на проекта, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката. „Обсъждахме в оперативен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в кратки срокове да стартираме работа по Подробния устройствен план на зоната и Плана за регулация, за да може след това да започне и физическата работа в нея“, обясни зам.-министър ът на икономиката Александър Манолев по време на среща с представители на бизнеса от региона. Дискусията се инициира от областния управител Стоян Пасев.

DF543F52-7431-4B6C-82A3-7B3FF461B2E1Община Варна предоставя имот с пряк излаз на Черно море, разположен в островната част на Южна промишлена зона („Острова“) в гр. Варна с площ от 41 680 кв.м., а ангажиментът на държавата ще бъде да изгради инфраструктурата. По думите на Александър Манолев зоната е на ключова локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт, а към нея има и заявен инвеститорски интерес. „За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв. Надявам се и вярвам, че с новата индустриална зона ще имаме нов ръст на инвестициите и нови разкрити работни места в региона“, посочи икономическият заместник-министър.

Той коментира и че Варна има много добри макроикономически показатели, които също са предпоставка повече инвеститори да я изберат. БВП на глава от населението във Варна е по-висок от средния за страната – 12 517 лв./човек, а брутните заплати в областта надхвърлят 10 000 лв. годишно, задържайки Варна на пето място в страната по този показател. Висшистите в областта са 30%, а безспорно преимущество е, че Варна е и утвърден туристически център, стана ясно от неговото изказване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *