• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s N
  208 хил. безработни са започнали работа до ноември 2017 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  чиновници, работа

  208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 г. 88% от тях са били наети на несубсидирани работни места. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на церемонията по връчването на наградите „Работодател на годината“ на Агенцията по заетостта. Форумът се проведе на 12 декември в София.

  Министър Петков припомни, че средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари – октомври 2017 г. е 7.3% и подчерта , че подобна стойност за последно е отчетена за същия период през 2009 г. Положителната тенденция за намаляване на безработицата продължава и през третото тримесечие на 2017 г., когато нивото й по данни на НСИ се понижава до 5,8%. Това е най-ниската й стойност от 2008 г., каза министър Петков. Той посочи, че независимо от общата благоприятна ситуация на пазара на труда, регионалните различия в заетостта и безработицата се запазват, което налага провеждането на целенасочена политика по заетостта за тяхното преодоляване.

  По време на форума „Работодател на годината“ министър Петков награди компаниите с най-голям принос за развитието на националния пазар на труда през 2017 г. В тази категория той връчи призове на предприятията „Язаки България“, „Била България“ и „Пилко“. В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар“ бяха отличени 9 компании. Техните награди бяха връчени от заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Зорница Русинова, Росица Димитрова и Султанка Петрова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *