• Varna
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s ESE
  Солеността на Черно море може да освободи огромно количество метан в атмосферата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  FA1EBD35-93E8-46C2-9CDD-8460C8E914C8

  Това ще доведе до подводни свличания

  Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират поради увеличаването на солеността на този водоем, който някога e бил сладководно езеро, а това може да предизвика подводни свличания, сочат резултатите от изследване, цитирани от „Франс прес” и bTV.

  Метановите хидрати, които имат външния вид и плътността на леда, се съдържат в морските седименти и ги спояват.

  “Ако не са стабилни, седиментът може да се разпадне и това да стане причина за подводно свличане. Под въздействието на солта тези хидрати се разграждат и освобождават метан във водата, а впоследствие и в атмосферата”, заяви Стефан Кер от Френския институт за морски изследвания.

  Ученият припомни, че метанът е газ с парников ефект, който надвишава 25 пъти този на въглеродния диоксид. Район с площ 2800 кв. км може да бъде повлиян от този феномен през следващите 5000 години. Става въпрос за обем от газ, достигащ 200 милиарда куб. м и равняващ се на 5-годишното потребление на природен газ от страна като Франция.

  Явлението е характерно за Черно море заради промените в солеността на водата му през хилядолетията. “Преди 9000 години Черно море e било сладководно езеро, но концентрацията на солта във водата му се e увеличила след “свързването” му със Средиземно море и от 2000 години това влияе върху състава на седиментите”, поясни Кер.

  Досега е наблюдавана единствено дестабилизация на хидрати, предизвикана от промени в температурата и налягането, отбелязаха учените.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *