• Varna
  -0°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Турция започва канала “Босфора” 2
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  0x0-transportation-minister-unveils-final-45-kilometer-route-of-kanal-istanbul-project-1516028843099

  Министърът на морските дела и съобщения на Турция Аммет Арслан обяви на пресконференция в министерството в Анкара последния 45-километров маршрут на проекта „Канал Истанбул“ – канал, който ще бъде паралелен на Босфора и ще свърже Черно море с Мраморно море.

  Министърът заяви, че като най-удобен маршрут е избран четвъртият алтернативен вариант на проекта за коридор – Küçükçekmece-Sazliddere-Durusu. Той добави, че 45-километровият маршрут ще навлезе в езерото Кючюкчекмедже и ще достигне до Черно море през язовир Сазлидере, източно от езерото Теркос.

  Очаква се каналът да има капацитет за 160 кораба на ден и да бъде завършен до 2023 г.

  В процеса на разработката са били включени 35 институции и организации, които са идентифицирали условията на околната среда, флората и фауната. Също така, всички проучвания са направени, като са се взели предвид рисковете от земетресения и средната им повторяемост от 72 години, 475 години и 2,475 години. Проведени са проучвания за моделиране, като се използват данни за вятъра от около 25 години, дълбоководни течения на входа на Черно море и Мраморно море, свързани с района на проекта, ефектът на течения от преминаването на кораба в канала върху страничните повърхности и т.н.

  До края на 2017 г. са завършени 17,000 метра сондажи, включително 7,000 метра в допълнение към първоначалните 10,000 метра и ще бъдат използвани като пълнеж за разкопки от канала.

  Министърът заяви, че когато са извършени проучванията по маршрута, те са обърнали внимание за избягване взаимодействието на канала с водния басейн на езерото Теркос, за да не се отрази неблагоприятно на обитателите на Баклали и Дурсункьой.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *