• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 9m/s N
  Държавата слага минимални цени на хотелите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  хотелска стая

  Министерството ще бори така дъмпинга и тъмния бизнес

  Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувките в хотелите. Промяната е поискана от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и 5-звездните хотели, пише “24 часа”.

  Официално решение все още няма, защото министерството на Николина Ангелкова изчаква становище на Комисията за защита на конкуренцията.

  Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

  Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

  Все още не е правен и анализ какви точно ще бъдат минималните цени.

  “В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, обясняват от министерството на туризма.

  Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

  С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта се надяват да спрат дъмпинга от по-малки хотели. Оплаквания за това често постъпвали във ведомството на Ангелкова. Например, че хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената на 2-звездни.

  Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

  На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *