Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Над 2 млрд. лева са нужни, за да има парк от Морска гара до Евксиноград
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Толкова би струвало изкупуването на всички терени и сгради

Над 2 млрд. лева или поне 8 пълни годишни бюджета на Варна, са нужни, за да бъде разчистена Морската градина от частни интереси и да бъде истински парк от край до край – от Морска гара до резиденция Евксиноград, както е посочено в Общия устройствен план. Сметката е направена от общински служители, а varnautre.bg, я научи от главния архитект Виктор Бузев. Само така Община Варна може да отговори на исканията на варненци, които настояват в парка да няма жилищни сгради и съответно съдебни спорове за движението на автомобили.

Без да е собственик на терените в парка Община Варна няма как да се разпорежда с него – без да се съобразява с частните имоти на територията му и законите, уреждащи стопанисването им. Именно с това е свързан основният мотив, който изтъкват юристите на Общинския съвет срещу референдума за Морската градина, чиято съдба местният парламент трябва да реши в понеделник. Според тях не е в правомощията на Общинския съвет да вземе решенията, които въпросите в референдума предполагат. А те са два и касаят крайбрежната алея на Варна, която също не е общинска собственост: „Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?“ и „Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?“

Така на практика Общинският съвет може да вземе “политическото” (по думите на инициаторите на референдума) решение да не се съобрази със становището на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” /ГРАО/, че броят на легитимните подписи в искането за референдум не е достатъчен. И референдум да има. И, ако предположим, че достатъчно варненци излязат да гласуват, а също и, че повечето от тях отговорят с “да” на поставените въпроси. Тогава Общинският съвет ще трябва да приеме две решения, които ще нарушават поне два закона – Законът за устройство на територията и Законът за черноморското крайбрежие. А освен това и Общия устройствен план, който се приема от Националния експертен съвет и министъра на регионалното развитие. И тези решения ще бъдат недействителни, защото са взети от институция, в чиято комптентност те не влизат. Така на практика въпросите, поставени от инициативния комитет, не могат да бъдат решени с местен референдум, което поставя проблема в абсурден “Параграф 22”. Според инициаторите Общинският съвет би могъл сам да дефинира въпросите, които да са законово издържани, но как точно да стане това, засега не е ясно, тъй като проблемът няма как да се реши само с редакторска намеса.

Отделен е въпросът с легитимността на подписите, необходими за свикването на референдума. Според ГРАО – те не стигат. Според инициаторите – няма ясна методика и критерии за този извод. По закон за провеждане на допитването са необходими подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. Или 15 185 подписа, според ГРАО. Именно тази цифра оспорват инициаторите, тъй като, според тях, не е ясно как е получена тя и от кого е изготвена справката, установила, че избирателите с право на глас във Варна към юли 2013-а година (при внасянето на подписката) са били 303 706, което заковава минимумът за иницииране на местен референдум на 15 185 варненци. Освен че оспорват бройката на подписите, която е трябвало да достигнат, инициаторите не са съгласни и в обявяването на нелигитимни и на над половината имена в подписката. От общо събрани над 33 хиляди подписа ГРАО признава за валидни едва 14 854. Инициаторите не оспорват единствено имената, обявени за невалидни, защото са на хора без избирателни права или се повтарят в подписката, стана ясно от думите на единия от инициаторите Юлиян Чолаков пред правната комисия на Общинския съвет. Той не коментира думите на общински съветник, според когото в списъците има имена на починали хора и затворници. Инициативният комитет обаче оспорва критериите, по които са признати за навалидни подписите на хора с неточни адреси, имена и ЕГН. Според тях европейската практика е имената да преминават успешно проверката, ако има поне 2 съвпадения в личните данни. А не 4, както иска ГРАО. Така, според инж. Чолаков, от подписката са отпаднали хора, посочили само улица и номер на блок без номер на етаж или апартамент, както е в адресната им регистрация.

Така възниква и последният спорен въпрос около референдума: Може ли Общинският съвет да пренебрегне становището на ГРАО, така, както настояват инициаторите? В такъв случай остава въпросът по какви други – очевидно непосочени в закона източници, Общинският съвет на Варна ще оцени подписката и ще определи прага на нейната легитимност?

Според инициативния комитет това право на Общинския съвет – да реши сам дали да има референдум, е разпоредил и Върховният административен съд с последното си решение по точещите се вече 5 години дела. На практика обаче съдът посочва единствено, че Общинският съвет е длъжен да се произнесе – “да има или не референдум”, именно това е единствено негово право и задължение, но не му вменява да определя сам критериите, вече залегнали в закона по отношение на референдумите.

Така днес на съвместно заседание на всички постоянни комисии към Общинския съвет предложението за референдума отново беше отхвърлено. Този път с 1 глас “против” и 2 “въздържал се”.

Председателят на Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите във Варна Павлин Косев пък заяви, че туристическият бранш в града е против допитването: “Всички сме против застрояване на Морската градина, но крайбрежната алея трябва да се развива. Тя трябва да привлича туристи и гости, по нея да има заведения, центрове за рехабилитация, яхтено пристанище, да пристигат круизни кораби, да има препитание за младите хора. По цял свят крайбрежните алеи са превърнати в атрактивни туристически зони”, заяви той.

1 млн. лева са стрували последните местни избори във Варна. Приблизително толкова, според председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, би струвала на Общината и организацията на местен референдум. Сумата ще е поне 3 пъти по-малка, контрираха инициаторите на допитването.

“Провеждане на местен референдум би забавило минимално развитието на Варна, каза днес Тодор Балабанов. И заяви, че подкрепя провеждането на местен референдум, но само, ако той бъде свикан законосъобразно.

Окончателното решение по темата общинските съветници ще вземат на извънредно заседание в понеделник – 22 януари 2018 г., от 10:00 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна.

7 коментара

 1. Маке ви трън

  Какви са тия политически референдуми, с които занимавате хората? Пак ще искате пари от данъкоплатците, за да може някоя партия да си направи ПР.

 2. Борис

  Инициаторите на подписката защо не отговорят как така повече от половината подписи са фалшиви? Това е наистина голям гаф и подбудите им явно не са съвсем безкористни.

 3. Грета

  И как прецените , че подписите са фалшиви след като общинските съветници сами казаха че липсва такова методика ?

 4. Инджето

  Да бъдат изринати гадните смрадливи Милиционерски заведия от крайбрежната алея!!!!! ВЪРНЕТЕ КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ НА ВАРНЕНЦИ!

  • Grigor

   Заведенията са си супер, затова и са пълни всяко лято с туристи и хора от града. Като не ти харесва, хващай пътя и отивай да живееш в гората, там никой няма да ти пречи.

  • опетков

   Ако изринат заведенията, никой няма да стъпи там.

 5. светла

  уж бяха за малко тея кръчми по брега.Обаче им се услади кръчмарлъка на полковниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *