Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Зелените в ЕП: Обърканата борба с корупцията в България
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Опозиционната европейска партия поръча специален доклад за страната ни


Групата на Зелените в Европейския парламент представи доклад, посветен на въпроса с корупцията в ЕС и в България. Докладът е изготвен по заявка на опозиционната парламентарна група.

Документът е озаглавен „Борба с корупцията – от обещания към действия. Обърканата борба с корупцията в България и нуждата от воля в институциите на ЕС“. В доклада пише, че от държавите в ЕС България се представя най-зле по показателя на „Трансперънси интернешънъл“ за усещане за корупция.

Въпреки че борбата с това явление е сред водещите задачи на няколко български правителства, подходът остава почти непроменен и напоследък се политизира прекомерно. Необходимото законодателство е прието, но липсва достатъчно приложение и съгласуваност между обвързаните с процеса институции, се посочва в текста, предава БТА.

Докато през 2015 г. в Румъния бяха повдигнати обвинения на 1250 обществени служители, в България бяха обвинени едва осем души на обществена длъжност. В България гражданите имат най-ниско доверие в съда и съдиите в сравнение с останалите страни в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *