• Варна
  2°
  разсеяна облачност
  Влажност: 82%
  Вятър: 1m/s W
  ГЕРБ и БСП се скараха заради комунизма в учебниците по история
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Управляващите с декларация срещу исканата оставка на образователния министър


  Още в първите минути на пленарното заседание днес ГЕРБ и БСП влязоха в спор във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история у нас.

  Първо в декларация (виж текста по-долу) управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението “кървавата история на комунизма в България” да бъде изучавана от децата ни, заяви от парламентарната трибуна Галя Захариева.

  “Г-н министър, другарите отляво няма как да ви го простят, в България БСП приема с гордост цялата история на Българската комунистическа партия, изпълнена с масови убийства и концлагери, унищожаване на елита”, добави тя. Очевидно, отчитат от ГЕРБ, БСП има проблеми с демокрацията.

  От името на ПГ на ГЕРБ Захариева декларира пълната подкрепа за министър Вълчев и неговия екип. “Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи”, се казва още в текста на декларацията.

  В последвалия отговор на БСП Валери Жаблянов посъветва ГЕРБ да премине през вътрешен катарзис, за да стигне до онази демократична чистота, за която призовава всички народни представители, тъй като ръководството и на парламентарната група, и на самата партия са съпричастни с бившия комунистически режим.

  “БСП нито в едно свое действие не е прибягвала и не е допускала нарушаване на конституцията като път за налагане на демокрацията”, заяви Жаблянов. Левицата, подчерта той и призовава мнозинството да не разграничават конституцията и демокрацията.

  Жаблянов се върна и на неприетата оставка на Делян Добрев и вчерашното становище на Конституционния съд по казуса. ГЕРБ нарушава конституцията с намерението да се спаси “дискусионната политическа кариера на Делян Добрев”, коментира депутатът от левицата.

  На свой ред Добрев реагира и пак поиска колежката му Елена Йончева, която основно го атакува заради т.нар. Хасковогейт, да отговори дали е съдружник в офшорка и има ли отношение към източването на КТБ. Ако не може да отговори, да си подаде оставката, повтори вчерашната си позиция бившият енергиен министър.
  Пълният текст на декларацията без редакторска намеса:

  Уважаема г-жо председател,

  Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

  „БСП иска оставката на министъра, заради идеологизация на образованието“! Като чух това, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на 20-и век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?! Тези, които след 1944 година проведоха масови чистки на директори и учители, и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети?! Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като „Епопея на забравените“ и „Под игото“ на Иван Вазов, заради буржоазни възгледи на автора, а писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си „Тютюн“, за да е „политически коректен“?! „Не е възможно!“ – казах си!

  Но после се замислих и осъзнах, че не само е възможно, но е и логично. Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни! Сиреч, децата ни най-после да научат, че тези същите, които на скоро проведоха с гордост 49-ия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите!

  Е, г-н министър Вълчев, това другарите от ляво няма как да Ви го простят! Защото за разлика от останалите държави от Източна Европа, в които съвременните социалистически партии се разграничиха от комунистическото минало на предшествениците си и дори осъдиха действията им, в България БСП приема с гордост цялата история на БКП. История, изпълнена с тероризъм и атентати, масови убийства и концентрационни лагери, унищожаване на възрожденския български елит и национални предателства в услуга на СССР. Очевидно е, че БСП има проблем с отношението си към демокрацията.

  Колеги от ляво, вие защитавате режим, определен като тоталитарен, наравно с националсоциализма и фашизма, не от нас, а с декларация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и от Европейския парламент. Освен това комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 година, много преди създаването на партия ГЕРБ, а присъдите на така наречения „Народен съд“ са отменени поради множество процесуални нарушения и липса на доказателства още през 1996 година от Върховния съд на Република България. Вие дори отивате по-далеч, като защитавате събития, от които БКП се е отрекла още на Априлския пленум – тоест днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП.

  Срам и позор, г-жи и г-да псевдо социалисти!

  Парламентарната група на ГЕРБ категорично подкрепя министъра на образованието Красимир Вълчев и неговия екип! Образованието е основен приоритет за правителството на Бойко Борисов и работата на министър Вълчев до този момент е изцяло в подкрепа на политиките на ГЕРБ. Като най-голямата българска партия в център-дясното политическо пространство и уважаван член на Европейската народна партия, ние няма да допуснем за пореден път преоблечените със съвременни одежди комунисти да прикрият престъпното си минало и да се представят пред бъдещите поколения като демократи и патриоти. Историята трябва да бъде учена такава, каквато е, защото не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи. Само истината ще ни направи свободни!

  Няколко думи и към нашите естествени партньори от дясното политическо пространство, обичащи да се кичат със званието „автентични“.

  Уважаеми приятели, до този момент не само, че не чухме подкрепа от Вас за политиките ни по разобличаването на тоталитарния комунистически режим, но и забелязваме едно странно спотайване от Ваша страна. Надявам се, че то не се дължи на партизански гени в ДНК-то Ви, а на разбираемия човешки срам, че за близо три десетилетия съществуване, не успяхте да отстоите обективното изучаване на историята, а сега, една презряна от „аристократичното“ Ви реститутско его партия, за пореден път Ви изнася урок по демокрация.

  Защото е лесно на думи да се самопровъзгласяваш за автентично десен, но няма как да обясниш защо когато от 1997-ма до 2001-ва разполагаше с цялата власт в държавата, така и не пожела да въведеш поне минимална лустрация, както го направиха всички демократични страни от бившия социалистически блок. Защо не въведе за толкова много години обективно изучаване на историята? Защо не разобличи изцяло доносниците на Държавна сигурност? Защо дори им подари стотици печеливши активи чрез приватизацията? Нали така, г-жо Нинова?!?

  Сега Ви боли да гледате, че ГЕРБ за пореден път прави това, което знаете, че трябваше да направите Вие, но не Ви достигна нито автентичност, нито кураж. И се снишавате, с надеждата хората да не обърнат особено внимание и да забравят, така, както се снишавахте безмълвно, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи през 2010 година предаде архивите на Държавна сигурност на Държавна агенция „Архиви“, с което ги направи свободно достъпни за гражданите и за всички жертви на комунистическия терор и репресии.

  И тъй като сме широко скроени демократи, с чувство за национална отговорност, за пореден път Ви подаваме ръка и Ви призоваваме да загърбим неразбирателствата в миналото и да застанем рамо до рамо в отстояването на каузата за демократизация на България. Защото вярваме, че няма по-подходящ момент да застанем твърдо зад европейското бъдеще на родината ни от този, когато сме за първи път председатели на Европейския съюз. А ясното ни бъдеще минава през категоричното изясняване на миналото и рисковете, които крие левият популизъм за свободните хора в държавата.

  Успех в усилията, г-н Вълчев и помнете, че не сте сам, а имате подкрепата на милионите българи, които донесоха 12 поредни победи в национални избори на ПП ГЕРБ!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *