Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ето ги и цените за Синята зона
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Общината очаква да печели над 5 млн. на година от платеното паркиране в центъра


Тарифата, по която ще плащаме за паркиране в Синята зона, прие днес общинският съвет. Таксата за 1 час ще е 1 лев с включено ДДС. Единствено във Варна ще има възможност да се плаща за половин час паркиране.

Живеещите в района на Синята зона ще имат право да паркират 1 автомобил срещу 5 лева на месец или за 55 лева за година. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв. Паркирането на колите на фирми с офиси в зоната, ще струва 150 лева на месец или 1650 лева за 12 месеца в зона “Център”. За зона “Широк центъра” таксата е съответно 120 лева на месец или 1320 на година. Фирмите ще могат да плащат и за служебен абонамент – в зона “Център” – 350 лева на месец или 3850 лева за 12 месеца, а в Широк Център – 300 лева на месец или 3300 за 12 месеца, а за всички улици и площади общинска собственост – 120 лева на месец или 1320 лева за година. Всички цени са с включено ДДС.

Въвеждането на Синя зона се случва след приключил през 2015-а година анализ на консултантите от Mott MacDonald CZ, spol. s r.o., които предоставиха на общината проект на места за улично паркиране, политики на паркиране и бизнес модел.

В резултат на доклада през 2015-а е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за “Изработване, доставка, инсталиране и поддръжка на Централизирана система за управление на платеното паркиране”. След серия от обжалвания изпълнителят вече е избран и въвеждането на зоната може да започне поетапно: през май за зона “Център”, а година по-късно – за “Широк център”. В зоната ще могат да паркират МПС с максимална маса 2,5 тона и микробуси до 12 места. Работното време на зоната от 9 до1 9 часа.

Инвестицията, нужна за въвеждането на зоната, е изчислена на 5,4 млн. лева. Парите са за доставка и инсталиране на Централизирана система за управление на паркирането, за технически проекти на Синя зона – Център и Широк център, за поставяне на пътни знаци, информационни табели и хоризонтална маркировка, за лекотоварни автомобили за контрол на паркирането, за зарядни станции за електромобили, за “скоби”, за нови “Паяци”, за хибридни автомобили на екипите, контролиращи паркирането, за хардуер и софтуер на Кол центъра.

Според анализа в зона “Център” има:

Общ брой паркоместа 3200
за хора с увреждания 110
разрешения за живущи в зоната 2500
за фирми в зоната 200
служебни абонаменти 250

синя зона

в “Широк център”

Общ брой паркоместа 4000
за хора с увреждания 150
разрешения за живущи в зоната 3500
за фирми в зоната 100
служебни абонаменти 50

Кратковременното паркиране ще се заплаща по 3 начина – със СМС, с интернет приложение “Виртуален паркинг метър”, плащане в брой чрез “Публичен Витруален паркинг метър”.

Очаквани приходи от кратковременното паркиране в Зона “Център” е 1 406 160 лева с ДДС, а от зона “Широк център” – 1 877 904 лева с ДДС, от паркиране на търговци – 480 хил. лева, на живущи – 504 хил. лева, а от служебен абонамент 852 хил. лева.

3 коментара

 1. Ирена

  Искам да направите синя зона и на Лятно кино Тракия.

 2. Strahd VonZarovich

  Явно няма да се напечелят от някакви смешни бройки паркоместта.
  Таксите за 10 години няма да им за първоначалните разходи, какво остава за заплатите на мучовците, които ще обикалят.

  Очевидно общината г прави с цел да ХАРЧИ парите на гражданите с цел да ИЗНЕРВЯ гражданите, като УСЛОЖНЯВА путната обстановка.
  Остава въпросът: за какво ни е тази община? Да ни рекетира? :(

 3. Atanas

  Отивам на почивка за една седмица и квартирата ми е в синята зона, къде да си паркирам колата ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *