• Varna
  9°
  слаб дъжд
  Влажност: 87%
  Вятър: 7m/s E
  Започва обществено обсъждане на новите правила за прием на първокласници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  D84F1386-D2A7-4126-A66F-0FEB38171E8C

  Децата се класират по водещия критерий – близостта до училището по постоянен или настоящ адрес

  Започва обществено обсъждане на проекта за Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна. Проектодокументът е във връзка с измененията и допълненията на Наредба № 10 от 01.09.2016 година за организация на дейностите в училищното образование, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

  Системата от правила за прием в първи клас класира децата по водещия критерий – близостта до училището по постоянен или настоящ адрес.
  – първа група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището от 3 (три) и повече години;
  – втора група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 (една) година, но по-малко от 3 (три) години;
  – трета група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището до 1 (една) година;
  – четвърта група: деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището.

  Електронната система за прием в първи клас е свързана с локалната база данни „Население“ на община Варна и при попълване на заявление автоматично класира според адреса на детето, който е по-благоприятен за него. В базата данни са включени само адреси с адресни регистрации към момента на стартиране на системата. Ако по някаква причина липсва информация в базата данни на системата за електронен прием за конкретно дете, заявление се подава само на място в училище, след представяне на необходимите документи, доказващи регистрацията на детето.

  Когато броят на кандидат-първокласниците надхвърля броя на местата за прием в дадено училище, във всяка от посочените групи децата се подреждат според допълнителните критерии: дете с трайни увреждания над 50 %; дете на двама починали родители; други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в училището и поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища. Ако след прилагане на допълнителните критерии броят на децата, получили равен брой точки, надвишава броя на местата за прием в съответното училище, децата се класират на случаен принцип.

  Приемът стартира през месец май. Подаването на заявление и класирането се извършва изцяло в електронната платформа, като заявителят има право да посочи до 10 училища, подредени по ред на желанието. Електронната платформа за прием в първи клас (https://school.is-vn.bg/index) е публикувана и на електронната страница на Община Варна (varna.bg) в рубриката „Прием в първи клас“.

  За улеснение на родителите, които имат затруднен достъп до Интернет, всяко училище осигурява на място компютър и длъжностно лице за съдействие при необходимост. Заявлението се подава в училището, което е избрано като първо желание. Съдействие гражданите могат да получат и в районните администрации.

  Промените влизат в сила след приемането им с решение на Общински съвет – Варна от учебната 2018-2019 година и са валидни и със задължителен характер за всички общински училища, посочват още от дирекция „Образование и младежки дейности“.

  Системата от новите правила за прием и районите на училищата за обхват на учениците са публикувани на адрес: https://varnacouncil.bg/proekti-za-normativni-aktove/

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *