Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Търсят 20 000 специалисти в аутсорсинг индустрията у нас
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Освен владеенето на няколко езика кандидатите за този сектор вече трябва да имат и специфични умения и знания

Около 20 000 специалисти се търсят в аутсорсинг индустрията. Това обявиха от Българската аутсорсинг асоциация. Освен владеенето на няколко езика кандидатите за този сектор вече трябва да имат и специфични умения и знания, пише Дарик.

Аутсорсинг индустрията формира 3,6% от икономиката ни и по информация от 2016 г. в нея работят около 47 800 души. Според Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация браншът изпитва вече дефицит на квалифицирани специалисти.

“Отварят се все повече специализирани центрове, например аутсорсинг изнесени услуги по управление на човешки ресурси. T.e. офис в България управлява човешките ресурси на голяма международна компания в цял свят или в Европа. Или финансов и счетоводен аутсорсинг, пак големи международни конгломерати, които искат да концентрират този център на познание на едно място. Тук вече говорим за комбинация от чужди езици плюс бизнес познания”, обясни той.

От асоциацията твърдят, че няма разлика в заплащането между българи и чужденци, но отказаха да назоват какви заплати взимат хората в бранша. Пламен Цеков все пак изтъкна, че заплащането е високо.

Около 80% от аутсорсинг компаниите са ситуирани в София. Очакванията са този сектор да се разраства и да достигне 4,2% от брутния вътрешен продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *