• Varna
  9°
  слаб дъжд
  Влажност: 87%
  Вятър: 7m/s E
  Спряха кучета от Варна, предназначени за износ в Германия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  3F421E13-E98F-429B-9E7F-7AB438CEAB99

  Две превозни средства с домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български граждани и от приюти в различни населени места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия, са спрени преди минаване на границата.

  Едното превозно средство е било натоварено с 34 домашни любимци (кучета), като само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарномедицински преглед с гаранция за здравно състояние на животните и издаден ветеринарно-санитарен сертификат съгласно изискванията на Директива 92/65/ЕИО. Останалите 15 кучета не са придружени с ветеринарно-санитарен сертификат и липсва гаранция за здравното състояние на животните.

  При проверка в обекта, от който произхождат кучетата, няма представени документи за собственост на животните.

  Второто превозно средство е било натоварено с 30 домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български граждани и от приюти в различни населени места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия. В рамките на проверката е установено, че животните нямат или е направена, но не в срок регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от животните не са собственост на лицата (германски граждани „осиновители“), съгласно декларациите, придружаващи животните, а са все още собственост на приюти или частни лица (български граждани) с адрес в България.

  Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и гарантира произхода и здравния статус на животните.

  Движение на домашни любимци (кучета и котки) с цел осиновяване в рамките на ЕС се извърша при спазване на строги правила, гарантиращи здравеопазването и хуманното отношение към животните съгласно националното и европейското законодателство (необходими документи се издават съгласно Регламент (ЕС) № 576/2013 и Директива 92/65/ЕИО).

  Органите на БАБХ заедно с компетентните власти на другите държави членки на ЕС работят в непрекъсната комуникация и тясно сътрудничество с оглед спиране на всяко незаконно движение и търговия с животни, санкциониране на съответните нарушители и спазване правилата за здравеопазването и хуманното отношение към животните. Компетентните власти на държавите членки на ЕС са своевременно уведомени за двата описани по-горе случаи.

  При информация за бъдещи подобни случаи БАБХ апелира гражданите да подават сигнали и да подпомагат съответните компетенти власти за спиране на незаконно движение или търговия с животни, за опазване здравето на животните и за хуманното отношение към тях.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *