Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Стотици деца на опашка за ясла във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
©Pixabay
©Pixabay

94 бяха свободните места на последното класиране

Стотици деца фигурират в списъка на желаещите да бъдат приети в детска ясла във Варна. Бройката за целодневен прием е в порядъка на 700, като на последното класиране, провело се на 2 февруари, са приети 94 деца, колкото бяха и обявените свободни места – в шест от дванадесетте ясли в общината. Ако родителите на класираните деца ги запишат в срока до 13 февруари, то в списъка ще останат около 600.

Под десет са децата, които не са участвали в класирането, тъй като не са навършили необходимата възраст. Родителите на около 200 деца са посочили в желанията си детски ясли, в които към датата на последната подредба не е имало свободни места. Тридесетина деца са отпаднали от класирането, тъй като са навършили възрастта за прием в яслена група (до 3 години), показва справка в сайта за прием в детски заведения във Варна. Така списъкът се стеснява до около 570.

Той обаче набъбва със заявления от родители, които регистрират децата си и получават входящи номера, като посочват бъдещи периоди, от които наследниците им да участват в класиранията. Не по-различна е ситуацията с полудневния прием. В последното класиране са участвали 77 деца, като са приети 10 при обявени 15 свободни места.

Съгласно правилата за прием в детски ясли на територията на община Варна класирания се провеждат ежемесечно, в случай че има свободни места. Съдейки по последната надпревара, с по-голям брой свободни места (около тридесетина) са били две от шестте ясли – намиращата се в кв. „Аспарухово“ и „Иглика“, която доби популярност след жалба за тормоз над деца, последвана от дисциплинарни наказания.

9 свободни места е имало в две от градините с яслени групи за последното класиране, провело се на 5-ти февруари. Приети са осем деца от 45 участвали. В списъка за яслените групи в детските градини попадат близо 600 деца, като част от тях са и в списъка за самостоятелните ясли, тъй като родителите им опитват и в двата вида детски заведения. Предстои класиране на 19 февруари, като то ще бъде последно за учебната 2017/2018 година. Системата ще бъде отворена за нови регистрации за следващата учебна година на 20 април, като на 30 март на сайта за прием родителите ще могат да проверят постоянния адрес, с който фигурират в базата данни на общината и съответно за кои градини могат да регистрират заявления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *