Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Цените на електрическата енергия у нас са едни от най-ниските в ЕС
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, като цитира данни от статистика на ЕВРОСТАТ.

Петкова даде пример, че през изминалата 2017 г. средно-претеглената цена на електрическата енергия в България е била 76,90 лв. – т.е. 39 евро, докато в Унгария тази цена за миналата година е била 50 евро, а в Румъния 48 евро, пише Дарик. Министърът уточни, че трябва да се има в предвид, че цените на свободния пазар се формират така, както се формират цените на всяка една друга стока, което става в резултат от търсенето и предлагането.

Министърът на енергетиката добави, че волатилността на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, като дори е по-ниска от волатилността в някой страни с много по-развит пазар и борси като Румъния и Унгария.

Това е показал анализ за стандартните отклонения на среднодневните цени на борсовите пазари “ден напред” в България, Гърция, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, Чехия и Сърбия.

Министър Петкова поясни, че цената на битовите потребители на регулирания пазар, където се намират и небитовите потребители, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по ясна методика и правила, като цената е такава, каквато я определи регулаторът за съответния ценови период.

Енергийният министър допълни, че основните производители и доставчици на електрическа енергия на регулирания и на свободния пазар в България са дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг – АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица – Изток – 2” и Националната електрическа компания.

Теменужка Петкова информира още, че българският електроенергиен пазар съответства пазарните тенденции в региона. По думите й интегрирането на българския пазар към европейския е в ход и нивото на обединяване ще се задълбочава, което ще доведе до частично конвергиране на цените в България с тези на съседните държави.

1 коментар

  1. Dido Dimov

    Тая наред ли е, или е като всички депутати и политици предател на народа.
    А заплатите че са най ниските и ни водят за най бедната страна в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *