Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
BG бумът предстои, 2,5 млрд. в индустриални зони
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

 пари, сделка

Всеки по-голям град вече прави място за инвестиции

2,5 млрд. лв. са инвестициите в частни и държавни индустриални зони в страната, показват данни на Министерството на икономиката и на компаниите, които ги развиват.

В държавните зони инвестициите са 390 млн. лева в края на 2017 г. Част от вложенията на компаниите, които са избрали тези паркове, ще продължат и през 2018 г.

Девет са индустриалните паркове, които управлява Националната компания “Индустриални зони”. Най-много – 350 млн. лв., са в Божурище, 13 млн. лв. са в зоната в Бургас, останалите са на инвеститори, които са влагали пари в наети имоти.

Стартът на “Икономическа зона София – Божурище” бе даден на 17 юни 2013 г. Тогавашният президент Росен Плевнелиев направи две първи копки. С първата даде старт на изграждането на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol, а с втората стартира строителството на инфраструктура в зоната.

Днес 20 компании там са купили земи и са изградили или правят в момента производствени мощности или логистични центрове, пише “24 часа”.

Зоната в Божурище отесня, тъй като на 29 юни миналата година министърът на икономиката Емил Караниколов разписа увеличаване на капитала на националната компания “Индустриални зони” чрез апорт на недвижим имот. Това са 115 375 кв. м в землището на село Гурмазово, община Божурище. С този терен зоната се разшири и с това се приключва обособяването ѝ.

Началото на “Индустриален и логистичен парк – Бургас” бе сложено през 2004 г. В него акционери са с 51% Национална компания “Индустриални зони”, а с 49% – община Бургас, която влиза с апорт на земи. Паркът вече има сключени договори с 30 инвеститори. 80% от площта вече е заета и се търсят нови производствени терени.

Свободните зони в Русе, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна са преди всичко логистични и предлагат сгради и терени под наем, където могат да се изграждат складови помещения.

Предстои развитието на икономическата зона във Видин. В края на миналата година правителството премахнати разпоредбата, с която се забранява да се продава терен и да се отстъпва право на строеж. Това спъваше и отблъскваше инвеститорите.

Има идеи за зони в Димитровград, Кърджали, Стара Загора. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че летището край Стара Загора, чийто принципал е ведомството му, може да стане място за инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *