Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Надзирателите в затворите отново започват протестите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

затвор

Исканията им са за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Нова серия протести започват надзирателите в затворите в страната. Исканията им са за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Решението беше взето на общо събрание на Синдиката на служителите в затворите у нас, което се проведе през уикенда край Варна, съобщава БНТ.

На 23 февруари надзирателите в цялата страна отново ще излязат на протест пред затворите. Ден по-късно те ще изразят недоволството си и пред Министерството на правосъдието.

Протести на надзирателите ще има и през март. На 10 март е предвиден митинг-шествие пред Министерството на правосъдието. От 24 март през ден ще има протести пред затворите, като първи ще бъдат надзирателите в София, Ловеч, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Основното искане е заплатите им да се изравнят с тези в сектор „Сигурност“ на МВР.

„Останалите два проблема, които сме поставили, увеличението на щатната численост и подобряване на условията на труд са неща, по които може да се работи в перспектива. От 2010 г. до този момент има 863 осъдителни решения на българския съд срещу Министерството на правосъдието за положен извънреден и неплатен труд. Като обезщетения и разноски по делата държавата е изплатила около 2 911 000 лева”, коментира Цветан Михайлов от синдиката.

По данни на организацията в затворите у нас не достигат около 200 надзиратели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *