• Варна
  6°
  ниска облачност
  Влажност: 70%
  Вятър: 6m/s ESE
  Всеки седми чужд студент у нас – от Великобритания
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МУ-Варна
  Снимка: МУ-Варна

  Вузовете, подготвящи лекари, са най-предпочитаните

  Приблизително всеки седми чужд студент, записан в наш университет идва от Великобритания. Това показва справка на образователното министерство. Чуждестранните курсисти у нас са общо 13 388, като 1917 са от Острова.

  И макар Великобритания да е топдестинация за нашите кандидат-студенти, се оказва и че българските университети са привлекателни за част от британците. Те следват основно в медицинските университети в Плевен, Пловдив и София, пише “Монитор”.

  Курсисти от общо 114 държави се обучават в родините вузове, като именно висшите училища, които подготвят лекари, са най-предпочитани.

  При този демографски срив българските университети трябва да работят в посока привличане на чужди студенти и да са отворени навън коментира шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Според него следването на медицина у нас е евтино за младежите от други държави и затова те идват да учат в България. “Нашето образование не е за подценяване”, коментира той. Проф. Тотев добави още, че някои вузове имат проблем с привличането на студенти от чужбина, защото нямат програми на английски език.

  Най-голям дял сред курсистите отвън у нас заемат гърците, които са 3057. Те се обучават в различни сфери, като преобладаващи са “Медицина” в Софийския университет (СУ), “Ветеринарна медицина” в Тракийския университет в Стара Загора, “Педагогика” и “Педагогика на обучението по…” в СУ.

  Гръцки студенти следват още в Югозападния университет, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Нов български университет, Техническия университет в София, УНСС и др.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg