Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Наркоманите, убили таксиметров шофьор, застават днес пред съда
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Космас Джероме и Ренета Козарова наръгаха възрастния мъж край село Каменар

Днес започва делото срещу двамата наркомани, които през април миналата година убиха таксиметров шофьор от Варна, за да го оберат. 61-годишният Васил Ашиков почина след като бе наръган с нож в района на военното поделение край село Каменар.

17821526_10212887516971033_1239996023_n

За тежкото прстъпление са обвинени 26-годишният Космас Джероме и 23-годишната Ренета Козарева. Той е син на българка и мъж от племето Зулу, тя – живееща във Влас, студентка в Пловдив. Двамата се запознали по интернет. Младата жена била силно комплексирана от външния си вид. Той – бивш студент, прекъснал поради нисък успех. Има 60% инвалидност- от малък страдал от детска церабрална парализа.

Преди убийството двамата репетирали сценария, по който то да стане. Космас подробно изчислил всеки детайл, а Ренета “тренирала” върху стари гуми как ще наръга таксиметровия шофьор. Предвидено било дори той да бъде специано подбран – на години, за да не окаже съпротива.

На 9 април 2017-а Космас и Ренета отново взели амфетамни (или “кристали”, както ги наричат двамата в самопризнанията си). Както винаги младежът изпаднал в агресивно състояние и започнал да повтаря, че нямат пари и трябва да намерят отнякъде. Ренета се опитала да му обясни, че утре, както всеки понеделник, родителите й ще й пратят пари. Да не се притеснява, но Космас не се успокоил. Убедил я, че трябва да излязат на улицата, да нападнат някого и да го ограбят. Понеже било късна неделна вечер на улицата нямало нито един минувач.

Тогава Космас се сетил, че ще е по-трудно отколкото предполага и настоял да се върнат в квартирата и да се въоръжат. Взели ножове и излезли навън отново. Планът им предвиждал да наемат такси, Ренета да седне отпред, а гаджето й – отзад. Като поемат по пътя, при някаква по-пуста местност Космас да поиска колата да спре, уж защото му се ходело по малка нужда. Напускайки колата Ренета трябвало да си изпусне портмонето и докато шофьорът се навежда да й го подаде, тя да го наръга с ножа.

След като сценарият бил изяснен, започнала подготовката за реализирането му. Космас отвел Рената до едни стари гуми и я накарал да забива в тях ножа, за да тренира нападението над шофьора. Като се убедил, че е готова, на 11 април късно през нощта тръгнали към такситата.

Там избрали кола на “Триумфтакси” с подходящ, според тях, възрастен шофьор. Отново взели „кристали“. Качили се и поели към варненското село Каменар. Космас и Ренета седнали по плана – тя отпред, той – отзад. В района на военното поделение преди Каменар пътникът поискал колата да спре, за да се облекчи в горичката. Ренета си пуснала портмонето, но, докато се изправяла таксиметровият шофьор видял в ръцете й нож. Младата жена плачела и шофьорът лесно й взел ножа.

През това време отвън Космас ръкомахал, подсещайки Ренета какво трябва да направи. Тъй като тя не го сторила, той се върнал в автомобила и започнал на нанася удари в главата, врата и ременете на шофьора. Вероятно преценил, че ударите с едната му ръка не са достатъчно силни, а поради сакатостта си не можел да използва другата, започнал да дърпа тялото на шофьора на задната седалка и да крещи на Ренета, че е виновна, че нищо не е направила и сега „ще се наложи да го убия“.

След като разбрал, че непознатият е мъртъв, той претърсил таксито, но не открил нищо. Намерил само телефона на шофьора, който струвал 20-ина лева. В яда си Космас го хвърлил на земята и го настъпвал, докато не го строши. Междувременно Ренета му взела ножа и го захвърлила настрани.

Разпоредително заседание по делото е насрочено за днес в 10 часа в Окръжния съд във Варна. И двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало. Тежкото умишлено престъпление, за което те застават пред съда, се наказва с от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *