Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варна иска терен от държавата за нова сграда на Математическата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Сегашният собственик на терена на ул. „Върба“ е Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Община Варна да започне процедура по придобиване от държавата на имот в района на Техникумите, върху който да бъде изградена нова сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. На днешното си заседание те гласуваха промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., в която предстои да бъде включен имотът. Решението трябва да бъде окончателно прието на заседание на Общинския съвет в петък.

27847776_10211086300145287_1121248193_n

Сегашният собственик на терена на ул. „Върба“ е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата площ на имота е 28 168 кв. м, върху част от които е разположена сградата на Професионалната гимназия по електротехника.

Желанието на общината е да придобие безвъзмездно 14 170 кв. м от тях, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7 760 кв. м. Така ще осигури близо 22 дка, необходими по норматив за строителство на нова сграда на Математическата гимназия.

С изграждането й зоната на техникумите ще се обособи като образователен кампус. „Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника“, обяви преди дни кметът Иван Портних.

Същевременно ще бъде сложен край на дългогодишните спорове за базата между Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“. Ще бъде решен и проблемът с двусменния режим на обучение в училищата в квартал „Чайка“, както и с недостига на места за първокласници в района.

На днешното заседание стана ясно също, че строежът на новото училище ще се финансира със средства от държавния бюджет. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.

1 коментар

  1. suv

    Пак някоя схема. Химията е свободна голяма зграда и е близо. Защо я оставяте да се руши. Янко ага ли има пръс пак. Ще го саборят и ще го правят хотел. Мръсни ЛАЙНЯРИ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *