Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Нивото на моретата ще се повиши с около метър
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

79ECB070-955B-4304-B41F-26F308216C95

Може да изчезнат цели нации, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан

Нивото на моретата ще се повиши средно между 70 и 120 см през следващите два века дори и правителствата да сложат край на изкопаемите горива, както предвижда Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик.

Агенцията цитира научно изследване на германски екип, публикувано в изданието “Нейчър комюникейшънс”. Бързото съкращаване на газовите емисии, предизвикващи парниковия ефект, ще ограничи отчасти покачването на нивата в дългосрочна перспектива, определена от топенето на ледовете от Гренландия до Антарктика.

Повишаването на морските равнища е заплаха, застрашаваща много градове и региони – от Шанхай до Лондон и от Флорида до Бангладеш. Могат да изчезнат цели нации, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан.

Към 2300 г. учените предвиждат нивата на моретата да се повишат с 0,7-1,2 м, дори и да бъдат постигнати всички цели, поставени от Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г. Една от тях предвижда свеждането на парниковите емисии до нула през втората половина на този век.

Но при всички случаи ще продължи неблагоприятната тенденция за покачването на морските равнища заради вече отделените парникови газове в атмосферата, които ще топят все повече ледовете на планетата. Освен това водата естествено се разширява, когато се нагрее над 4 градуса по Целзий.

Научното изследване предвижда, че всеки пет години забавяне в ограничаване на парниковите емисии след 2020 г., ще се изразява в допълнително 20-сантиметрово покачване на нивата на моретата към 2300 г.

По думите на един от ръководителите на изследването Матиас Менгел от Потсдамския институт за климатични проучвания следващите 30 години ще са много важни за това, което ще се случи след два века.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *