• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ретро

  70126.w470

  от АЛЕКСАНДЪР ГАЛИН

  Превод и постановка: ПЛАМЕН МАРКОВ
  Сценография и костюми: МИРА КАЛАНОВА
  Музика: КАЛИН НИКОЛОВ
  Фотография и дизайн на плаката и програмата: СИМЕОН ЛЮТАКОВ
  Асистент-режисьор: МАКСИМА БОЕВА

  Действащи лица и изпълнители

  Чмутин  МИХАИЛ МУТАФОВ
  Людмила МИЛЕНА КЪНЕВА
  Леонид ВАЛЕНТИН МИТЕВ
  Роза ЮЛИЯНА ЧЕРНЕВА
  Нина ТЕОДОРА МИХАЙЛОВА
  Диана НЕЛИ ВЪЛКАНОВА
  Василия ПЕТЯ ЯНКОВА
  Тоня ДЕНКА РАДЕВА

  Пламен Марков посвещава своя прочит на „Ретро” на първата си учителка по театрална педагогика, проф. Димитрина Гюрова, чиято легендарна постановка на същата пиеса от 1982 г. достига невероятните 189 спектакъла и се играе в прочутия Театър на нациите в Балтимор. В периода 1959-1963 Димитрина Гюрова също е била режисьор във Варненския драматичен театър, а нейният съпруг Николай Савов, като директор на театъра, е изиграл решаваща роля за преустройството на зала „Съединение” в театър „Варненска комуна”, сега Сцена Филиал. Цялата тази предистория на постановката, допълнена с поканата за участие към актьори с дългогодишен опит във Варненския драматичен театър и личното познанство на режисьора с автора Александър Галин, създава емоционалната атмосфера около „Ретро”.
  „Донякъде ще ни разсмеят, донякъде ще ни натъжат, ще предизвикат размисли и непременно ще ни накарат да съпреживеем личните човешки драми в тази едновременно забавна и сериозна история за възрастен вдовец, когото дъщерята и зетят сватосват – почти едновременно и неособено деликатно, за три самотни дами. Има защо пак да се огледаме за нещата, които са ни най-важни, но които най-често ни е трудно да постигнем”, отбелязва Пламен Марков.

  Верен на стила си, той е автор не само на режисурата, но и на превода. Както винаги, добавя към пиесата освежителна провокация – тук той внася подмладен вариант на починалата съпруга на главния герой.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg