• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Варна е на второ място в страната по отделени средства за култура
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Община Варна

  И тази година в морската столица ще се проведат големите фестивали, които събират най-много публика

  След София, Варна е общината, която отделя най-много пари за култура. Градът има все по-голям прогрес в това отношение. Местните фестивали и културни прояви привличат интереса дори на хора от чужбина, които специално планират идване в морската столица, за да посетят дадено събитие. Това обясни във варненския ефир на Дарик Десислава Георгиева – началник отдел „Фестивали и проекти” в общинската дирекция по култура.

  И тази година във Варна ще се проведат големите фестивали, които събират най-много публика. В рамките на Европейския музикален фестивал публиката ще види цигуларя Найджъл Кенеди, след което започва Международният майски хоров конкурс, посочи Георгиева.

  Очаква се в морската столица да дойдат между 11 и 14 хорове в различни категории. От няколко години лауреатите правят концерти за гостите след конкурса на сцена на открито.

  Между 1 и 11 юни ще се проведе Международният театрален фестивал „Варненско лято”, който показва най-доброто от българската сцена, добави Георгиева. Селектирани са представления от театрите в страната, а международната програма е уникална и няма къде другаде да се гледа, увери тя. Балетният конкурс все още държи първенството като най-големият форум за това изкуство.

  Тази година още един музикален стил ще намери място на варненска сцена на фестивала „Варна мега рок”, припомни Десислава Георгиева и поясни, че това е възможност да привлечем и публика от съседни държави.
  Алтернативното изкуство също ще бъде представено чрез фестивалите за съвременно изкуство като „Радар” и „Футуро” в „Аспарухово”.

  Наситени с много събития ще бъдат и кино фестивалите през тази година, които предлагат най-доброто от световното и българско кино.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *