Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
5,2% е равнището на безработицата в област Варна в края на януари
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Регионална служба по заетостта, Трудова борса

Това каза Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетостта в морската столица

5,2% е равнището на регистрираната безработица в област Варна в края на месец януари. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетостта във Варна.

„Отново и тази година продължаваме с отчитането на по-нисък процент регистрирана безработица. В края на януари за област Варна безработицата е 5,2 %. В сравнение със същия период на миналата година равнището на регистрираната безработица намалява с 0,8 пункта. За региона, за който отговаря Регионална служба по заетостта във Варна – областите Шумен, Варна и Добрич, имаме близо 4 000 безработни по-малко от това, което е било за миналата година. Отдаваме го на това, че има доста разкрити трайни работни места, които не са сезонни и до голяма степен спомагат за намаляване на регистрираната безработица. От друга страна – възможностите за намира на работа в пределите на ЕС накара доста хора да се опитат да си търсят късмета извън страната и една част от безработните заминаха да работят в чужбина“, отбеляза Божидар Михайлов.

Във Варна безработицата за януари е 3,5% и също се отчита спад с 0,3 пункта спрямо миналата година. „Безработицата спада с бавни темпове“, допълни Божидар Михайлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *