Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
МВФ настоява: Ускорено повишавайте заплатите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Пари

Доходите в България са наполовина по-ниски от средноевропейските

България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това гласи едно от заключенията на Изпълнителния борд на МВФ.

Експертите на фонда подчертават, че доходите в България все още са наполовина по-ниски от средноевропейските. Те прогнозират, че влошената демографска ситуация на страната ни може да доведе до тежки рискове пред цялата фискална система в средносрочен и дългосрочен план.

Според тях в дългосрочен план се очаквало и забавяне на икономиката, която вече изчерпвала потенциала си за ръст, пише „24 часа“.

Трите фактора – ниски доходи, забавен ръст на икономиката и неблагоприятни демографски тенденции могат да подложат на натиск бюджета.

За смекчаване на тези очаквани ефекти от МВФ препоръчват повече инвестиции в здравеопазване и образование, които биха могли да подобрят и ситуацията на пазара на труда.

Необходими са още усилия в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, препоръчват още от фонда.

Препоръки за вдигане на доходите България получи и от Брюксел. Финансовият министър Владислав Горанов пък вече обяви, че има намерение чрез вдигане на минималната заплата да притиска нагоре и останалите доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *