• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 60%
  МВФ настоява: Ускорено повишавайте заплатите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пари

  Доходите в България са наполовина по-ниски от средноевропейските

  България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това гласи едно от заключенията на Изпълнителния борд на МВФ.

  Експертите на фонда подчертават, че доходите в България все още са наполовина по-ниски от средноевропейските. Те прогнозират, че влошената демографска ситуация на страната ни може да доведе до тежки рискове пред цялата фискална система в средносрочен и дългосрочен план.

  Според тях в дългосрочен план се очаквало и забавяне на икономиката, която вече изчерпвала потенциала си за ръст, пише „24 часа“.

  Трите фактора – ниски доходи, забавен ръст на икономиката и неблагоприятни демографски тенденции могат да подложат на натиск бюджета.

  За смекчаване на тези очаквани ефекти от МВФ препоръчват повече инвестиции в здравеопазване и образование, които биха могли да подобрят и ситуацията на пазара на труда.

  Необходими са още усилия в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, препоръчват още от фонда.

  Препоръки за вдигане на доходите България получи и от Брюксел. Финансовият министър Владислав Горанов пък вече обяви, че има намерение чрез вдигане на минималната заплата да притиска нагоре и останалите доходи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg