Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
9-ти София Филм Фест във Варна набира филми на нови кино таланти
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

„Екран за нови кинематографисти“ е авторско събитие, запазена марка на варненското издание на фестивала

софия филм фест
За пета поредна година изданието на София Филм Фест – Варна‘ 18 ще даде възможност за изява на неотвърдени автори в областта на киното. „Екран за нови кинематографисти“ е авторско събитие, запазена марка на варненското издание на фестивала, който ще има своето девето издание между 16-ти – 23-ти март 2018г. в залите на ФКЦ – Варна. Филмовото предизвикателство има за цел да даде екран на свежите умове в изкуството, разкривайки техния непознат талант пред публиката. Освен да покажат своите творби, те ще имат възможност да се срещнат с известни лица от киносредите, с които да обменят полезни контакти и лични идеи.

„Кинофестивалите не са само място, където можем да гледаме филми, но и платформа за откритие на нови таланти. Екран за нови кинематографисти е лабораторен проект, който продължава да се развива заедно с изданието на феста във Варна. Заедно с технологиите и представата за кино се променя. Често в този проект участват съвсем млади хора, направили първия си опит с мобилен телефон и монтирали филма си вкъщи. Точно тази смелост на себеизразяването търсим, точно този порив към творчество въпреки предизвикателствата на това сложно и скъпо изкуство“. – сподели Александър Николов, организатор на изданието на фестивала във Варна.

Заявки за участие се приемат до 10-ти март на е-mail адрес: office@artinvision.bg, като няма ограничения във възрастта на участниците, тяхното местожителство, формата или времетраенето на филмите. Селектираните кино опити ще бъдат показани в рамките на София Филм Фест във Варна през март.

Съвсем скоро ще бъде обявена програмата на Фестивала, а организаторите загатват, че тази година всички заглавия, които ще бъдат показани във Варна са селектирани или наградени от най-големите световни кино-форуми. Първият разкрит филм е „Проектът Флорида“ с участието на Уилям Дефо, който получи тазгодишната Златна мечка за цялостен принос на Берлинале.

На същия електронен адрес се приемат и заявки за доброволци. Младите кино-любители ще имат организационна роля по време на фестивала – работа с публики и артисти. Освен, че ще могат да добият опит в организирането на културно събитие ще получат и пропуск за всички прожекции.

Цялата програма и новини за фестивала може да проследите тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *