Varna
21°
разкъсана облачност
Влажност: 73%
Вятър: 4m/s E
Какво да сготвя утре: Хляб без въглехидрати
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Виелицата навън предразполага към кулинарни подвизи


Снежно е и не ми се излиза навън дори за хляб. Освен това някои от домашните постят и мърморят, че им идва вповече тестяното. Други пък перманентно избягват въглехидратите. Затова днес ще се пече домашен хляб. При това без грам от познатите ни брашна – нисковъглехидратен, но и много вкусен. С чуууудна коричка!

zemelki

За целта ще са ви нужни 200 грама ленено брашно. Или ленено семе, което сами да си смелете в кафемелачка. Лично аз слагам 100 грама ленено брашно и 100 – брашно от сусам. И двата продукта са с еднакво ниско съдържание на въглехидрати и калории. Смесвам брашната и добавям в тях 1 бакпулвер. Разбърквам добре. След това отделно разбивам 3 яйца, добавям в тях половин чаена чаша вода, половин чаена лъжичка сол и 5 лъжици зехтин (или разтопено краве масло).

Сега внимание: когато всичко това е добре разбъркано, започвам да добавям малко по малко сухата смес. Не обратното – яйцата при брашното, както предполага замесването на тесто. А като за кекс – сухата смес в течната. Разликата е фатална – казвам го от личен опит (наложи се да добавя още 2 чаши вода, за да смеся изобщо подобната на кал маса, и съответно “нещото” не се изпече). Когато сместа е готова – една идея по-гъста от тази за кекс, а изсипвате във форма за печене. Или оформяте малки топчета, за да се получат чудесни хрупкави земелки. Печете върху хартия 20 мин. в загрята предварително на 220 градуса фурна. Преди да сложите да печете, можете да аранжирате със семена – мак, сусам, семки… Но няма голяма полза – сместа не ги поема и си се ръсят след изпичането. Не виждам причина да не ги разбъркате в сместа, но аз лично все забравям да го направя, за да видя какво ще стане! Така изпечените земелки са вкусни и хрупкави няколко дни след приготвянето им (Всъщност повече от 3 у нас не са се задържали). Да ви е топло и сладко!

1 коментар

  1. Fiko

    Това изглежда ужасяващо грозно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *