Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съдът изслуша единствения оцелял работник при срутването на хотел „Вероника“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Разрушеният хотел "Вероника", 9 април 2015. Снимка Varnautre.bg/Архив
Разрушеният хотел “Вероника”, 9 април 2015. Снимка Varnautre.bg/Архив

След изслушването стана ясно, че има разминаване между показанията на мъжа в зала и тези дадени няколко часа след инцидента

Съдът изслуша единствения оцелял от петимата работници, къртили колони в хотел „Вероника“ преди падането му. Рашко Ангелов разказа това, което помни от деня на случилото се и отговори на въпроси както на обвинението, така и на защитата, съобщи Moreto.net.

След изслушването стана ясно, че има разминаване между показанията на мъжа в зала и тези дадени няколко часа след инцидента. Съдът прие, че от злощастната случка е минало много време и е възможно Ангелов да не помни добре някои от нещата, които са станали. Затова допусна изчитането на показанията му от 2015-та година.

По делото, което е в 24 тома, има седем обвиняеми за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, загинали при падането на хотела на 8-ми април 2015-та година.

По време на днешното и утрешното заседание ще бъдат изслушани общо осем свидетели и седем вещи лица.

Припомняме, че за реконструкцията на хотел „Вероника“ „Слънчев ден“ АД наема строителната фирма “Планекс”. Поради липса на лиценз за изнасяне на строителни материали “Планекс” наемат подизпълнител за събарянето – “Бултранспорт груп”. На свой ред “Бултранспорт груп” наема “Дигинг”. След срутването от последната фирма твърдят, че контрактът с тях е само за наем на техника и реално не са подизпълнители на обекта. Според обвинението на прокуратурата обаче именно управителят на тази фирма вкарва хора да събарят колоните на рухналия хотел. Държавното обвинение счита още, че и останалите обвиняеми имат принос към случилото се.

Сред обвиняемите е Пламен Николов, който по време на срутването е технически ръководител в подизпълнителната фирма „Бултранспорт груп“. Георги Георгиев е собственикът на фирма „Дигинг“, наета от подизпълнителя, Валентин Пенчев е строителният надзорник от фирма „Инекс консулт“, Валентин Тонев е инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд, Мехнур Манав е техническият ръководител на обекта, Йовко Русев е координатор по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на „Мираж“, Виолета Ганева е строителна експертка от „Инекс консулт“.

Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода е от 3 до 10 години.

По време на днешното заседание стана ясно, че петимата работници са били вкарани да къртят колони във „Вероника“ от управителя на „Дигинг“ и сина му. Георгиев обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на зданието.

Самият той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада. Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели на Златни пясъци и че ще даде знак с махане на ръка. За срутването на такава сграда Георгиев заявил, че е необходим поне половин час, през който работниците ще имат възможност да напуснат.

Отишлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четиримата работници.

По делото са назначени и изготвени тройна съдебно-техническа и съдебно строително-техническа, фрактодиагностично-металографическа, дефектоскопско-трасологическа, документална, съдебно-почеркова и 4 съдебномедицински експертизи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *