Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Проучването за нефт и газ в блок „Хан Аспарух” продължава още 2 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Правителството отпусна на „Тотал”, „ОМВ” и „Репсол” още време за допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания навътре в морето на 100 км от Варна

Срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години. Това реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението „Тотал”, „ОМВ” и „Репсол”.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и се проучва въз основа на договор, който изтече в края на януари.

блок хан Аспарух

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

Проучването на блока “Хан Аспарух”, който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок “Нептун”, в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.

В края на октомври 2016 година, в своя тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в “Хан Аспарух” бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.

В края на 2017 година стана ясно, че се подготвя и трети сондаж в блока “Хан Аспарух”, който ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *