• Варна
  6°
  ниска облачност
  Влажност: 56%
  Вятър: 2m/s N
  Неочаквани солисти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  11-06-09-97513

  За пръв път малките зрители ще чуят един много видим, но обичайно стоящ в тишина инструмент в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – органа. Ще научат повече за него и за други необичайни инструменти като вибрафона и електрическата цигулка. Водещата Госпожа Виола, която умело и с финес води малките зрители из чудния свят на музиката, ще излезе с електронния инструмент и ще покаже как се извлича мелодия от него.

  Сцената ще бъде превзета от малки музиканти. В „Неочаквани солисти” ще се изявят ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Малките зрители ще ги видят и чуят в неочаквани аранжименти: музиката от филма „Смело сърце” ще прозвучи на българска гайда вместо на блок флейта. Солист-тромпетист ще изсвири фамозната испанска песен „Гранада”, а малки балерини от класовете по балет ще украсят изпълнението му в танц с фламенко костюми и ветрила. Народният оркестър на НУИ „Добри Христов” за пръв път ще излезе в концерт от програмата „Варненско лято за деца” в пълния си състав с гайди, гъдулки, тамбури и тъпани.

  Концертът продължава да разширява кръгозора и познанията на малките за хората, които създават музика – композиторите. Хорът на Училището по изкуства е подготвил блок с най-любимите произведения на фолклорна основа – сред тях „Ръченица” на Петко Стайнов, дори църковното песнопение „Тебе поем” на патрона на училището Добри Христов е включено по подходящ начин в програмата. Ансамбъл „Виолино” ще изпълни детските сърца с радост с неувяхващия хит на Виктор Чучков „Моля, кажете, не на шега, кой нарисува тази дъга”.

  Красив финал на спектакъла ще постави Госпожа Виола, която непринудено ще научи малчуганите как да извикат на бис артистите.

  Програмата е специално разработена за деца от начална училищна и предучилищна възраст, посвещава ги в тайните на музиката и ги подготвя да станат достойна аудитория на най-фестивалния град в България, градът, в който преди повече от 90 години се ражда първият музикален български фестивал – „Варненско лято“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg