Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
ГДБОП пресече кибератака за 3 млн. евро срещу голяма корейска фирма
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

компютър, лаптоп, хакер, хакери

В резултат на проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата фирма

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея, съобщиха от МВР. Установено е, че при кибератаката финансови средства на жертвата в размер на 3 000 000.00 евро са били трансферирани към банкова в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител – чуждестранен гражданин. В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел „Киберпрестъпност“ припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе 1 500 000.00 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България. От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонг Конг.

Постигнатото по пресичането на кибератаки е резултат от постигнатото добро международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с банковия сектор в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *