Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Готвят три варианта за промяна в модела на здравеопазване
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

29345717_10211441577787006_1375820183_n

До края на месец май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане, съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев, цитиран от Дарик. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата.

Във всеки модел пациентът ще има важна роля, увери Ананиев. Към неосигурените ще се подхожда в зависимост от причината, поради която не са редовни. Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами, добави министърът.
Около 500 млн. лева са задълженията на болниците у нас, съобщи още той и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. 73 млн. лева от дълговете на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година, а останалите ще бъдат чистени разсрочено догодина, посочи Ананиев.

По негови думи до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.

1 коментар

  1. Стоева

    Пак ли за циганите ще плащаме е това вече е безобразие всички ще спрем да плащаме данъци и осигоровки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *