Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Музикален фестивал събира китаристи във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

29020085_10211441674509424_1090609287_n

През 2018 г. събитието се посвещава на 40-годишнината от създаването на специалност „Класическа китара“ в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“

За 31-ва поредна година гр. Варна посреща преподавателите по китара и техните възпитаници от цяла България на традиционния музикален фестивал „Дни на класическата китара“. През 2018 г. събитието се посвещава на 40-годишнината от създаването на специалност „Класическа китара“ в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна. Фестивалът е организиран от Сдружение „Приятели на класическата китара“ – Варна с партньорството на НУИ „Добри Христов“ – Варна, Музикален център „КАНЕВ“ и БНР – Радио Варна.

По традиция в дните на фестивала по време на вечерните концерти организаторите осигуряват на варненската публика възможността да се срещне с творчеството на професионални китаристи от България и чужбина.

Тази година концертната програма ще бъде открита на 23 март (петък) от Китарен ансамбъл „GuitArte“ към НУИ „Добри Христов” с ръководител Марин Цачев. В концерта ще участват познатият и обичан от любителите на класическата китара във Варна Боян Дойчев и младата надежда Свилен Войчев – възпитаник на НУИ „Добри Христов” – Варна.

Концертът на 24 март (събота) ще започне с изпълнения на Китарен ансамбъл „CHITARRA CAMERATA“ към НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител д-р Милена Вълчева. Рецитали ще изнесат Никлас Йохансен (Дания) – лауреат на Голямата награда за 2017 г. от международния китарен фестивал в гр. Плевен и Филипос Манолудис (Гърция) – носител на Първа награда от Международен фестивал на китарата Плевен.

Във финалната вечер, 25 март (неделя) ще се състои гала-концертът на най-добрите участници от китарните школи от гр. Варна и страната, а фестивалът ще бъде закрит с изпълненията на Китарно трио Мертин Юсню, Иван Бояджиев, Станислав Стаматов, с ръководител Нели Недева – носители на Наградата на БНР – Радио Варна за 2017 г.

Организаторите имат удоволствието да поканят на вечерните концерти всички граждани и гости на гр. Варна, които обичат хубавата музика.

Концертите ще се проведат в Аулата на Икономически университет – гр. Варна от 18,30 ч. Билети за тях могат да бъдат купени от касата на Фестивалния и конгресен център и на място във фоайето на залата преди концертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *