Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Бъдещето вече е тук!
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Истинска революция в тютюневия бизнес

В последните месеци, освен по „дежурните“ злободневни теми, всички говорят за IQOS. Веднага след появата си в България новата технология предизвика завиден интерес и даде повод за дискусии, както сред пълнолетните пушачи, така и сред непушачите. И сякаш всички са доволни от появата му. Защо? – Екипът на Варна Утре се нае да разбере след официалната му премиера и във Варна миналата седмица.

pic (3)

Крайната цел на иновацията IQOS е революционно-амбициозна и важна за всички – без значение пушачи или непушачи –

бъдеще без дим

Множество изследвания показват, че продуктът е с „намалено образуване на вредни вещества“, което също накланя все повече към него „потребителската везна“. Основното отличително качество на IQOS е, че при него тютюнът само се нагрява до 350 градуса, без да гори, като по този начин нивото на вредни вещества е значително намалено в сравнение с дима на обикновената цигара.

При нагряването на тютюна не се образуват дим и пепел, а се отделя пара с изключително слаб мирис. Защото дори пушачите признават, че понякога димът е твърде дразнещ. По всичко личи, че те са склонни напълно да се откажат от него, щом има заместител, комбиниращ никотина и задоволителното преживяване. За радост на пушачите, необходимата доза никотин е налице при IQOS, така че нововъведението на „Филип Морис“ е алтернатива за заклетите привърженици на тютюна, които не искат /или не могат/ да се откажат от вредния навик. Най-доброто решение, разбира се, е да спрат цигарите – това апелират дори от тютюневия гигант.

Според Световната здравна организация обаче, въпреки засилените мерки против тютюнопушенето по света, очакванията са броят на настоящите пушачи от около 1.2 милиарда да се запази до 2025 година. „Филип Морис“ инвестират милиарди в иновации, за да постигнат финален продукт с доказано намалени вреди. И неслучайно новият слоган на световния тютюнев гигант е „Бъдеще без дим“. Бъдеще, което вече е дошло и в морската столица с официалния магазин на IQOS в „Гранд Мол Варна“.

Любопитни факти и цифри:

  • „Филип Морис“ е в топ 100 на компаниите според броя получени патенти за последните 3 години – над 2300. Това е и може би най-сериозната заявка за смелата амбиция на компанията – да промени тютюневата индустрия с помощта на новите технологии.
  • Началото на революционната промяна в тютюневата индустрия е поставена от Филип Морис преди повече от десетилетие. Целта е създаването на продукти, които да намаляват вредата в сравнение с пушенето. Към момента инвестициите възлизат на над 4,5 мрлд. долара.
  • Единствената тютюнева компания, в която работят над 400 научни експерти е Филип Морис, а те работят в два научноизследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *