Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
През пролетта е важно да се подсили енергията на черния дроб
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Емоциите, които го увреждат, са гняв и раздразнение

Пролетта е преходът от зимния студ към летните горещини, характеризиращ се с повишена влажност на въздуха. Това е период на вирусни и грипни епидемии, на заболявания свързани с имунната система и дихателните пътища. През този период се ускоряват обмяната на веществата, кръвообращението и потокът на енергия, затова ако някъде в организма има застой на енергия, се наблюдава т.нар. пролетна умора и дискомфорт.

„През пролетта е добре да се подсили енергията на черния дроб или да се предприемат лечебни и тонизиращи процедури при наличие на чернодробни заболявания“, съветва китайският специалист Шън Фей от Китайски Оздравителен Център–Варна. „В нашата традиционна медицина, сперед учението „У Син“, органът черен дроб се отнася към елемента дърво.

DSC09921

Най-важните функции на черния дроб са депортиране и съхраняване на кръвта, пряко свързани с физическата издържливост на тялото. Натрупваната в черния дроб кръв, подхранва връзките на ставите и сухожилията. При недостиг (пустота) на кръв в черния дроб се появяват проблеми, свързани със ставите и сухожилията. Черният дроб отговаря и за доброто състояние на очите и ноктите. Всички нарушения на зрението са свързани със състоянието на черния дроб, което е важно да се знае при лечение на очни заболявания.“

Емоциите, които увреждат черния дроб са гняв и раздразнение. Причината за това е в натрупването на патогенен огън в черния дроб. С това се обясняват честите случаи на дискомфорт в стомашно-чревния тракт през пролетта. При пустота на енергията на черния дроб, човек става плашлив и неспокоен, зрението и мускулите му отслабват.

През пролетта е желателно да не се ядат прекалено люти и горещи храни, добре да се обличат топли дрехи, предпазващи тялото от нахлуване на студ и вятър. Храните, подходящи за този сезон са ряпа, целина, зелен лук, репички, спанак, салата, глухарче, лобода, авокадо, круши, киви, банани и ягоди. Билките, които препоръчваме през този сезон са : Ди Хуан Уан, Бан Лан Гън, Жен Шен, Фу Лин, Гоу Ци, Лин Джъ, Тиен Ма и Лонгдан Цао.

 

1 коментар

  1. коко

    Мноу ценна инцормация ни дава другаря с тези джигитайски билки евала и мерси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *